четверг, 25 февраля 2016 г.


 

Невідомі слова
Ancient Egyptians
Ancient |ˈeɪ nʃ(ə)nt|- стародавній
Egyptian  |ɪˈdʒɪpʃ(ə)n| -єгиптянин
clay -глина
tablet -дощечка
reed -очерет
wet clay -мокра глина
kind -вид
other -інші
expensive -дорогий
rich -багаті
wash -мити

                         It is interesting to know

10 цікавих фактів про папір 

Папір – такий розповсюджений предмет, на який ми мало звертаємо увагу.
Ми сприймаємо папір, як щось звичайне, адже ми використовуємо його кожного дня: пишемо на ньому, користуємося паперовими пакетами, читаємо пресу(надруковану все на тому ж папері), отримуємо паперові листівки тощо. Всюди й в усьому присутній папір, але ми навіть не знаємо деяких цікавих фактів про нього.
Ось ви знали про те, що:
  1. Цікаво, що країни-лідери з виробництва паперу більше за всіх його і використовують. На першому місці стоять США, на другому – Китай, на третьому – Японія.
  2. У світі існує більше 400 видів паперу.
  3. За останні 20 років світове споживання паперу збільшилося з 92 до 208 мільйонів тон за рік, зростання склало 126%. Поява комп’ютерів різноманітних систем електронного документообороту й інших сучасних технологій цю тенденцію не змінило.
  4. Виробництво паперу – важкий процес, що складається з восьми різноманітних технологічних операцій.
  5. Виявляється, енергетична цінність паперу така сама, як у картоплі. Адже він вміщує 85% целюлози – складного вуглевода, а також в ньому вміщується глюкоза. Це позначає, що папір можна використовувати в їжі.
  6. Паперовий лист не товщий за бритвене лезо – всього 100 мікроміліметрів, тому порізатися папером дуже просто.
  7. Для виготовлення 1 тонни паперу потрібно 5,6м3 деревини. Якщо врахувати, що середній об’єм одного дерева – 0,33 м3, то для виробництва 1 тонни паперу необхідно 17 дерев.
  8. Середній американець витрачає майже 300 кг паперу на рік, європеєць – близько 75 кг паперу, а середній африканець використовує менше 1 кг на рік. Росіянин має вигляд скромніший за європейця, але марнотратніший за африканця – 25 кг паперу за рік використовує в середньому мешканець Росії.
  9. Звичайний папір середнього розміру і щільності, який використовується у більшості офісів, можна скласти 7 разів, не більше. І лише одній американській школярці вдалося зробити це 12 разів! Донині ніхто не зміг повторити цей рекорд.
  10. В усьому світі щороку виготовляється близько 350 мільйонів тон паперу.
 

Де і хто винайшли папір?

Сам матеріал для письма з’явився набагато раніше ніж папір. Стародавні єгиптяни для письма використовували папірус,який вони виготовляли із стебла очерету:знімали шкірочку і випрямляли. Потім такі смужки складали хрест навхрест, склеювали, спресовували, а потім сушили. Виходив відмінний матеріал для письма. Але як же з’явився знайомий нам папір?
Згідно з китайськими літописами, папір винайшов Цай Лунь в 105 році н.е.
Він отримував папір наступним чином:
Спочатку розділив волокна шовковиці на ганчірки, прядиво та деревну золу.
Додав в цю суміш воду.
Виготовив форму з дерев’яної рами і сита з бамбука.
Виклав на цю форму суміш,що вийшла, розгладив її камінням і поставив сушитися на сонці.
Таким чином, у китайського сановника династії Хань вийшли міцні аркуші паперу. Після такого винаходу Цай Лунь процес виготовлення паперу почав удосконалювати. Для міцності в суміш матеріалів додавав крохмаль, клей і навіть природні барвники.
Існують і інші джерела, які говорять, хто винайшов папір. Справа в тому, що вже в 1957 році в Китаї, в провінції Шаньсі виявили гробницю в печері Баоця. В цій гробниці знайшли невеликі шматки паперу. Після проведених досліджень було встановлено, що виготовлення даних аркушів паперу припадає на 2 століття до н.е. Та залишається точним одне, в якій країні винайшли папір – папір вперше з’явився в Китаї. Але довгий час імператор Китаю тримав спосіб виготовлення паперу в таємниці. Він оголосив, що той, хто розкаже чужоземцеві цей секрет, буде суворо покараний. Досить довго майстри Китаю не розголошували цю таємницю. А був поширений папір китайськими торговцями,які їздили по всьому світі. У місті Самарканд в 751 році арабам був розкритий секрет виготовлення паперу, який вони перевезли до Іспанії. Звідти вже й пішов активний процес передачі досвіду виготовлення паперу. Виходить, що знадобилося не одне сторіччя, щоб виготовлення паперу поширилося по всьому світу.
фото: Виготовлення паперу у минулому
У другій половині 17 століття винайшли розмелюючий апарат, який відкрив великі можливості для виробництва паперу. Ці апарати називалися ролами, які дозволяли виробляти величезну кількість паперу. Проблема зростання такого виробництва полягала в ручному відливі паперу. А в 1799 році у Франції Н.Л. Робер створив папероробну машину, де вже відлив відбувався не в ручну, а механічно за допомогою сітки,що постійно рухалася. Але запатентували даний механізм не у Франції, а в Англії в 1806 році брати Фурдрінье. Практично автоматична робота агрегату по виготовленню паперу була відома вже в 19 столітті. Високомеханізованою галуззю промисловості виробництво паперу стало в 20 столітті.
Що стосується Росії, то довгий час (близько 200 років) у ній використовувався привізний папір. А його виготовлення у почалося лише в 16-17 століттях, не дивлячись на те, що той, хто винайшов папір, жив в 105 році н.е. Перший документ на папері був складений в 1340 році, а власне виготовлення паперу в Росії припадає на часи царювання Івана Грозного. Під Москвою на річці Уче була побудована перший в Росії паперовий млин. На папери з цього млина наносилися спеціальні відмітні водяні знаки. До речі, книгодрукування з’явилося в цей же час, напевно, невипадково. А подальший розвиток в паперовій справі вже проходив за Петра I, який заснував паперові заводи в країні. Почалося виготовлення харчового, поштового, олександрійського(для державної листування), сірого та синього паперу.





Комментариев нет:

Отправить комментарий